Ile gotować jajka kurze?
Gotowanie jajek to być może na pozór jedna z łatwiejszych czynności w kuchni, a jednak sprawia często wiele kłopotu. Czas potrzebny na osiągnięcie odpowiedniego stopnia twardości czy pożądanego ścięcia może być trudny do określenia. Zależy on od wielu czynników jak np. wielkość jajek kurzych, ich świeżość czy nawet sposób gotowania. Jajka gotowane mają wielu amatorów zarówno na twardo jak i na miękko, a nawet półtwardo.
Ile gotować jajka na twardo?
Tradycyjnie w Polsce jajka na twardo są bardziej popularne niż te na miękko. Gotowanie jajek na twardo to prosta czynność, która wymaga jedynie wyczucia odpowiedniego czasu gotowania. Gdy chcemy ugotować jajka na twardo, ważne jest, aby na początku ustalić odpowiedni czas gotowania. To od niego zależy, czy jajka będą na miękko lub twardo. Przeważnie należy je gotować przez około 8 do 10 minut od momentu zagotowania się wody i staraj się nie przekraczać 10 minut, gdyż będą suche w środku, stracę większość cennych enzymów. Pamiętać należy, aby umieścić jajka w zimnej wodzie przed gotowaniem, aby uniknąć pęknięć skorupek. Po osiągnięciu wymaganego czasu gotowania, natychmiast usuń jajka z wody i umieść w misce z zimną wodą, aby szybko schłodzić je i uniknąć nadmiernego gotowania. Trzymanie ich w gorącej wodzie może źle wpłynąć na ich smak i wygląd.
Reasumując jeśli lubisz jeść jajka na twardo to powinieneś je gotować przez około 8-12 minut. Czas gotowania można skrócić lub wydłużyć o kilka minut, w zależności od indywidualnych preferencji. Aby je przygotować, należy ugotować je w osolonej wodzie, a następnie przełożyć je i zanurzyć w zimnej wodzie.

I jeszcze jedna drobna porada. Gdy jakieś jajko pęknie po tym gdy woda zacznie wrzeć i zacznie wypływać białko, ustaw średnią moc palnika i dolej do wody łyżkę octu i białko powinno się ściąć.
Ile czasu gotować jajka na miękko?
Gotowanie jajek na miękko to nieco trudniejsza czynność gdyż wymaga zdecydowanie większego wyczucia. Zatem zastanawiasz się pewnie, ile czasu trzeba gotować jaja, by wyciągnąć je w odpowiednim momencie?
W tym przypadku stosować tak naprawdę można dwie techniki. Jedna polega na tym by jajko trzymać w wodzie od początku gotowania i zacząć liczyć czas dopiero gdy woda zacznie się gotować. Druga technika natomiast polega na tym by jajka wrzucić do wrzącej wody i gotować nie więcej niż 5 minut. Zbyt długie gotowanie sprawi, że żółto się zetnie, dlatego przed upływem 5 minut należy wyjąć z gotującej się wody i zatrzymać proces gotowania. Najlepiej garnek z jajkami zalać zimną wodą z kranu
Inny sposób to gotowanie jajek kurzych w specjalnym urządzeniu, jakim jest czajnik elektryczny do jajek. Czas gotowania jajek w takim urządzeniu zależy od liczby jaj i poziomu twardości, który chcemy osiągnąć. Przykładowo, jajko na miękko trzeba gotować przez około 6 minut, jajko na twardo przez około 12 minut.
Należy pamiętać by przed gotowaniem wyjąc jajka wcześniej z lodówki i odstawić by poleżały w temperaturze pokojowej lub od razu zanurzyć w garnku z zimną wodą. Można również dodać do wody odrobinę soli, to sprawi, ze skorupki nie będą pękały podczas gotowania. Ponadto należy je umyć, ale dopiero tuż przed użyciem (więcej na temat tego czy można myć jajka przeczytać można w oddzielnym wpisie).
Ugotowałem jajko… Jak je obrać?
Obieranie jaj to jedna z podstawowych umiejętności kucharskich, ponieważ jaja są składnikiem wielu dań. Jajka ugotowane na miękko i twardo po ugotowaniu należy obrać, ale wcześniej najlepiej poczekać, aż lekko ostygną, aby się nie poparzyć. Jajka gotowane na twardo łatwiej obrać gdyż mają zwięzłą konsystencję. Należy skorupkę obstukać i następnie należy delikatnym ruchem usunąć skorupkę, co może być nieco trudne, jeśli jest ugotowane na jajko na półtwardo lub miękko.
Jeśli znasz inne techniki gotowania lub masz inne spostrzeżenia lub uwagi, to serdecznie zapraszamy do podzielenia się nimi w komentarzu.
Więcej porad znaleźć można na naszym blogu o jajkach.
Pytania i odpowiedzi:
Czy jajko można włożyć do wrzącej wody?
Tak, jajko można włożyć do gotującej się wody, ale należy zwrócić uwagę na czas gotowania. Jeśli chcemy uzyskać jajko na miękko, powinniśmy gotować jajka około 3-4 minut. Natomiast jeśli chcemy mieć jajka na twardo, powinniśmy gotować je przez 8-10 minut. Jeśli chcemy by jajka nie pękały warto dodać do wody kilka kropel octu, soli albo przebić czubek skorupki jajka igłą.
Jak rozpoznać, czy jajko jest ugotowane na twardo?
Aby stwierdzić, czy jajko jest ugotowane na twardo, można przeprowadzić jeden z prostych testów. Po pierwsze, weź jajko i zacznij obracać nim na płaskiej powierzchni. Jeśli zacznie się bez problemu kręcić, to znaczy, że jajko jest ugotowane na twardo, jeśli będzie ciężko nim zakręcić będzie to oznaczać, że jest nieugotowane i ma płynny środek. Innym testem jest stuknięcie jajkiem o twardą powierzchnię, taką jak blat lub stół. Jeśli wyda solidny dźwięk, to jajko zostało ugotowane i jest gotowe do spożycia.
Źródła:
- https://www.carrefour.pl/inspiracje/gotuj-z-nami/ile-gotowac-jajka
- https://szefpoleca.pl/wiedza/ile-gotowac-jajka/
- https://www.przepisy.pl/blog/jajko-na-twardo-i-na-miekko-jak-dlugo-gotowac
- https://odzywianie.wprost.pl/produkty/10680967/jak-dlugo-gotowac-jajka-z-ta-sciaga-zawsze-wyjda-idealne.html