Czy kiedykolwiek wybiłeś jajko do naczynia i byłeś zaskoczony kolorem jego żółtka? Zapewne tak! Otóż żółtka jaj mogą znacznie różnić się od siebie kolorem i mieć barwę od jasnożółtej do głęboko pomarańczowego. Postanowiliśmy przybliżyć Ci od czego zależy jego kolor i czy ma ono jakiekolwiek znaczenie.
- Czym jest żółtko jaja i co zawiera?
- Jak jego składniki odżywcze wpływają na zdrowie?
- Po kolorze i wyglądzie żółtka można stwierdzić, jaka była dieta kur i z jakiej pochodziły hodowli
- Co kolor żółtka mówi o jajku?
- Dodatki paszowe wpływające na kolor żółtka
- O czym świadczy kolor żółtka? Czy kolor żółtka w jajku ma znaczenie?
- Kolor żółtka nie ma wpływu na smak
- Dlaczego żółtko robi się zielone?
- Czy można jeść jajka z zielonymi żółtkami?
Czym jest żółtko jaja i co zawiera?
Żółtko jest żółtym środkiem jajka. Jest ono zamknięte w dwóch cienkich błonach i otoczone jest białkiem. Zawiera w sobie tłuszcz oraz cholesterol, jak również witaminy i składniki mineralne, także zawiera lecytynę, która pomaga utrzymać tłuszcze w ryzach i luteinę.
Wartość odżywcza żółtka o wadze 17 gram:
Wartość energetyczna 55 kcal/17g |
2,7g białka |
4,5g tłuszczu w tym: – Kwasy tłuszczowe nasycone 1,6g – Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 1,9g – Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,7g |
184mg cholesterolu |
0,6g węglowodanów w tym: – 0,1g cukru |
0g błonnika pokarmowego |
Źródło: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320445.php
Jak jego składniki odżywcze wpływają na zdrowie?
Żółtko jajka jest pełne składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowia człowieka. Należą do nich witaminy m.in. A, D i E, a także minerały, takie jak wapń i żelazo czy lecytyna. Żółtko jest również dobrym źródłem cholesterolu, który jest niezbędny dla zdrowia oczu i innych tkanek. Jest wręcz niezbędny dla organizmu do produkcji hormonów, kwasów żółciowych i innych ważnych substancji. Ponadto bierze udział w procesie wytwarzania witaminy D3 w skórze.
Znajdujące się w żółtku tłuszcze są niezbędne do wchłaniania przez organizm witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz do utrzymania błon komórkowych. W żółtkach jaj znajdują się białka o wysokiej wartości biologicznej, a także fosfolipidy, które są niezbędne do funkcjonowania komórek.
Badania wykazały, że w żółtkach jaj od kur karmionych w głównej mierze kukurydzą oraz pszenicą znajdują się aminokwasy: tryptofan oraz tyrozyna, które mają silne właściwości przeciwutleniające, co ma znaczenie w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nowotworom.
Po kolorze i wyglądzie żółtka można stwierdzić, jaka była dieta kur i z jakiej pochodziły hodowli
Po kolorze i wyglądzie żółtka można stwierdzić, jak kura była karmiona. Dużą rolę w odchowie kur odgrywa pasza i dieta kury. Skład paszy może się różnić w zależności od tego, czy kura była hodowana na wolnym wybiegu czy nie. Kury z wolnego wybiegu mogą swobodnie wędrować i mają bardziej naturalną dietę, natomiast np. kury z hodowli klatkowej czy ściółkowej są zazwyczaj zamknięte w mniejszych pomieszczeniach i mają dietę, która jest bardziej kontrolowana. To powoduje, że żółtka mają różne kolory. Żółtka jaj kur z wolnego wybiegu mają zazwyczaj ciemniejszy kolor, natomiast kur z hodowli klatkowej mogą mieć jaśniejszy czy wręcz blady odcień żółtka.
Kolor i wygląd żółtka może wiele powiedzieć o tym, jak kura była hodowana. Jeśli kura była hodowana na diecie z kukurydzy i soi, żółtko będzie głęboko żółte. Jeśli kura była hodowana na bardziej naturalnej diecie, żółtko będzie miało ciemniejszy kolor. Skład żółtka również zmienia się w zależności od diety kury. Dieta oparta na kukurydzy i soi spowoduje powstanie żółtka o wysokiej zawartości tłuszczu, natomiast bardziej naturalna dieta spowoduje powstanie żółtka o wyższej zawartości białka.
Co kolor żółtka mówi o jajku?
Kolor żółtka może wiele powiedzieć o jajku. Żółtko może być albo jasne albo ciemne w kolorze. Jasne żółtko zwykle oznacza, że kura nie była karmiona dietą bogatą w karotenoidy, podczas gdy ciemne żółtko zwykle wskazuje, że kura była karmiona dietą bogatą w ten składnik. Kolor żółtka może nam również powiedzieć o wartości odżywczej jajka. Jaśniejsze żółtko ma zazwyczaj wyższą wartość odżywczą niż ciemniejsze. Dzieje się tak dlatego, że jaśniejsze żółtko zawiera zazwyczaj więcej kwasów tłuszczowych omega-3.
Dodatki paszowe wpływające na kolor żółtka
Żółtka jaj uzyskują swój pomarańczowy kolor z karotenoidów w diecie kury. Znajdują się one w zielonych roślinach i algach, a kiedy kury jedzą te pokarmy składają jajka z ciemnym żółtkiem. Niektórzy hodowcy używają barwników, aby wzmocnić kolor żółtek jaj. Jak widać nie jest trudno wpłynąć na kolor żółtka.
O czym świadczy kolor żółtka? Czy kolor żółtka w jajku ma znaczenie?
Obecnie, kolor żółtka może być manipulowany przez dodatki paszowe. Kury, które są karmione dietą z kukurydzą i innymi ziarnami, produkują żółtka o głębokim kolorze. Jednakże, jeśli kury nie są karmione dietą, która zawiera te ziarna, ich żółtka będą miały jaśniejszy kolor. Kolor żółtka nie ma wpływu na wartość odżywczą i jakość jaj.
Wpływ dodatków paszowych na kolor żółtka jest dobrze udokumentowany. Kury, które są karmione dietą uzupełnioną skórką o kolorze pomarańczowym, suszoną czerwoną i zieloną papryką, kwiatami nagietka lub suszoną pulpą pomidorową, składają jaja z bogatszymi, bardziej żywymi żółtkami. Z kolei kury, które nie są karmione żadnymi dodatkami lub które są karmione dietą uzupełnioną jedynie mączką kukurydzianą, znoszą jaja z bledszymi żółtkami. Skład żółtka również wpływa na jego kolor; na przykład jaja o wyższej zawartości tłuszczu mają zazwyczaj bardziej żółte żółtka.
Kolor żółtka nie ma wpływu na smak
Kolor żółtek jaj nie ma jednak wpływu na smak, ale wiele osób uważa, że pomarańczowe żółtka są smaczniejsze niż jasnożółte.
A czy Ty masz swoje preferencje? Wolisz żółtka jaj o ciemniejszym kolorze a może barwa żółtka nie ma dla Ciebie znaczenia? Podziel się swoją opinią z nami w komentarzu 🙂
Źródła:
- http://www.gotowanie.onet.pl/porady/o-czym-swiadczy-zielona-obwodka-wokol-zoltka/40bd11x
- https://zdrowie.wprost.pl/odzywianie/skladniki-odzywcze/10352650/dlaczego-kolor-zoltka-w-jajku-ma-znaczenie-o-tym-musisz-wiedziec.html
- https://stronazdrowia.pl/o-czym-swiadczy-kolor-zoltka-jaja-zobacz-co-oznacza-jego-barwa-a-kiedy-zoltko-robi-sie-zielone-i-jak-tego-uniknac/ar/c14-16278337#dlaczego-zoltko-robi-sie-zielone
- https://5mindlazdrowia.pl/kolor-zoltka-a-typ-hodowli-kury/
- https://bonavita.pl/zoltko-jaja-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-jak-wykorzystac-zoltka
Dodatkowe pytania:
Dlaczego żółtko robi się zielone?
Żółtko jajka może zmienić kolor na zielony z wielu powodów. Jednym z powodów jest to, że jajko nie było gotowane wystarczająco długo. Kiedy jajka są gotowane, żółtko zmienia kolor z naturalnego żółtego odcienia na biały lub jasnożółty. Jeśli jajko nie jest gotowane wystarczająco długo, żółtko nie będzie miało czasu na zmianę koloru i pozostanie naturalnie żółte. Innym powodem, dla którego żółtko może zmienić kolor na zielony, jest reakcja pomiędzy żelazem w żółtku a siarką w białku jajka. Reakcja ta może wystąpić, jeśli jajko jest gotowane w zbyt wysokiej temperaturze lub zbyt długo.
Czy można jeść jajka z zielonymi żółtkami?
Tak, zazwyczaj można jeść jajka z zieloną otoczką żółtka. Jeśli masz obawy czy jajko jest świeże, to zapoznaj się z wpisem na naszym blogu.