DAWI | jaja, makarony, oleje
  • Start
  • Jajka
  • Makarony
  • Olej
  • Blog
    • O jajkach
    • O makaronach
    • O olejach
  • O nas
  • Kontakt
601 511 385
Zaktualizowano:28/02/2023
Blog o jajach konsumpcyjnych

Jajka z chowu ściółkowego

Tu jesteś DAWI > Blog o jajach, makaronach i olejach > Blog o jajkach > jajka z chowu ściółkowego

Jajka z chowu ściółkowego
Zaktualizowano:28/02/2023
Blog o jajach konsumpcyjnych

Hodowla drobiu jest prowadzona z wykorzystaniem różnych systemów chowu. Najczęściej spotykane w sklepach jajka kurze, pochodzą z chowu klatkowego. Ma on największy udział w całej produkcji jaj konsumpcyjnych. Niemniej coraz większy udział zyskuje chów ekologiczny oraz wolny wybieg. Pomiędzy tymi skrajnie różnymi systemami chowu zwierząt jest chów ściółkowy.

Spis treści Zwiń
  1. Czym jest chów ściółkowy kur?
  2. Jak wygląda chów ściółkowy kur niosek?
  3. Jaja z chowu ściółkowego – co to znaczy?
  4. Chów ściółkowy – jakie są jego wady i zalety?
  5. Zalety chowu ściółkowego
  6. Wady chowu ściółkowego
  7. Czym się różnią jaja ściółkowe od jaj z wolnego wybiegu?

Czym jest chów ściółkowy kur? 

To system chowu w którym kury mają dostęp do otwartej przestrzeni, która jest pokryta ściółką. Ten rodzaj chowu jest zwany również podłogowym. Zawdzięcza on swoją nazwę głębokiej ściółce, która pokrywa całą powierzchnię hodowlaną – najczęściej jest to słoma zbożowa lub wióry 1.

Kura z chowu ściółkowego je pasze

Jak wygląda chów ściółkowy kur niosek?

Chów ściółkowy kur niosek charakteryzuje się trzymaniem kur w budynkach. Ptactwo na takich fermach stale przebywa w zamkniętych pomieszczeniach gdzie podłoże jest pokryte warstwą ściółki. W przeciwieństwie do wolnego wybiegu oraz chowu ekologicznego zwierzęta są pozbawione kontaktu ze światem zewnętrznym. Nie mniej jednak mają one swobodę poruszania się. Inaczej niż kury hodowane w klatkach, które są trzymane w małych przestrzeniach i nie mogą się poruszać, kury ściółkowane maja dużo więcej miejsca. 

Reasumując ściółkowanie to metoda hodowli kur, w której kury mają dostęp do ściółki. Ściółka może być zrobiona z różnych materiałów, takich jak siano lub trociny. Hodowla kur ściółkowych ma wiele zalet. 

Przeczytaj również:  Jak długo gotować jajka na twardo, a ile na miękko?

Jaja z chowu ściółkowego – co to znaczy?

Czym są jaja z chowu ściółkowego? Są to jaja konsumpcyjne pochodzące od kur hodowanych w systemie ściółkowym. Są one często uznawane za bardziej etyczne, niż jaja z chowu klatkowego, ponieważ kury hodowane na ściółce mają dostęp do większej przestrzeni i nie są zamknięte w klatkach. Co ważniejsze, daje im to możliwość aktywnego poruszania się, a także behawioralnych czynności, takich jak kopanie i drapanie.

Chów ściółkowy – jakie są jego wady i zalety?

Zalety chowu ściółkowego

W chowie ściółkowym atutem jest zróżnicowane środowisko dla zwierząt. Kury mają swobodę poruszania się, sporą przestrzeń, a także dostęp do gniazd i grzęd. Sprawia to, że taki system jest mniej stresogenny dla niosek, a to przekłada się na mniejszą agresję wśród zwierząt. Rzadziej dochodzi do walk pomiędzy osobnikami, dlatego nie ma potrzeby na przycinanie ptakom pazurów oraz dziobów. Kurczaki ściółkowane są także mniej podatne na choroby i pasożyty. Ponadto zaletą chowu ściółkowego jest także to, że kury mogą swobodnie poruszać się i wykonywać naturalne czynności, takie jak kopanie i drapanie.

Chów podłogowy może być czasem nawet korzystniejszy zarówno dla zdrowia niosek jak i znoszonych przez nie jaj od innych modeli. Dla przykładu w hodowli wolno wybiegowej nie ma pełnej kontroli nad tym co spożywa kura, a ponadto drób narażony jest na kontakt z drapieżnikami i innymi dzikimi zwierzętami. W chowie podłogowym nie ma tego problemu, a ptactwo znajduje się pod stałą kontrolą weterynaryjną.

Wady chowu ściółkowego

Fermy drobiu które zapewniają system chowu ściółkowego, gwarantują co prawda dobre warunki bytowe ptactwu, lecz gorsze niż w przypadku gospodarstw ekologicznych czy wolnego wybiegu. Niemniej jednak samopoczucie kur nie ma wpływu na smak i wartości odżywcze, co potwierdzają naukowcy z Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego2. 

Przeczytaj również:  Czym są jajka z wolnego wybiegu?

Produkcja zdrowych jaj wymaga ścisłej kontroli stanu kur oraz jakości ich paszy. Mimo, że chów w zamkniętych fermach bez dostępu do wybiegu na świeżym powietrzu, może wydawać się niezbyt komfortowy dla kur, jest gwarancją, że kury będą zdrowe, bezpieczne i karmione jedynie ekologicznymi produktami. To wszystko sprawia, że jest to system produkcji zdrowych jaj, które nie zawierają szkodliwych dla zdrowia substancji3.

Reasumując, chów ściółkowy jest kompromisem pomiędzy lepszym traktowaniem ptactwa i dbaniem o jego stan zdrowia, a aspektami ekonomicznymi (w tym produktywnością). 

Kury nioski z chowu ściółkowego w kurniku

Czym się różnią jaja ściółkowe od jaj z wolnego wybiegu?

Jaja ściółkowe pochodzą od kur, które są trzymane wyłącznie w zamkniętym pomieszczeniu, a jaja z wolnego wybiegu pochodzą od kur, które mają dostęp do otwartego terenu. 

Kurom ściółkowym podaje się paszę i wodę w specjalnych karmidłach, a kury z wolnego wybiegu muszą szukać pokarmu na otwartym terenu.

Źródła:

  1. https://www.biznes-katalog.pl/artykul/zalety-chowu-sciolkowego-126810
  2. https://www.o-kurczaki.pl/czy-sluszne-jest-twierdzenie-ze-chow-z-wolnego-wybiegu-to-niezawodny-system-produkcji/ 
  3. http://ferma-kazmierczak.pl/ekologiczne-zdrowe-jajka-z-chowu-sciolkowego.html

Hurtownia jaj w Kielcach
Jesteśmy dystrybutorem jajek konsumpcyjnych. Dostarczamy towar do klienta na terenie województwa Świętokrzyskiego jak i zapraszamy do naszej hurtowni spożywczej w Kielcach przy ul. Domaszowskiej 70. W swojej ofercie posiadamy jaja z chowu klatkowego, ściółkowego oraz jaja z wolnego wybiegu.

Poprzedni artykułCzym są jajka z wolnego wybiegu?Jaja kurze z wolnego wybiegu leżące na ściółceNastępny artykuł Jak długo gotować jajka na twardo, a ile na miękko?Jak długo gotować jajka? Jaja zanurzone w garnku z zimną wodą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

Białko jaja kurzego – skład, struktura, właściwości03/04/2025
Jak przechowywać makaron, aby zachować jego świeżość i smak – kompleksowy przewodnik16/11/2024
Jajko w proszku – co to jest i jak je wykorzystać?16/11/2024

Popularne wpisy

Jak ugotować makaron – przydatne wskazówki1 comments
Jak przechowywać jajka? Sprawdź czy robisz to dobrze1 comments
Jak sprawdzić świeżość jajka1 comments

PHU DAWI

DAWI - jaja, makarony, oleje | logo

Czemu my?

Jesteśmy wiarygodnym dostawcą jaj, makaronów i olejów spożywczych z wieloletnim doświadczeniem, który zapewni terminowe dostawy oraz profesjonalną obsługę.

Kontakt

ul. Domaszowska 70
25-320 Kielce
601 511 385
41 369 26 62
phudawi@gmail.com
Pon. - Pt.: 5.30 - 15.00
Sob.: 5.30-12:00

Menu strony

  • Blog o jajach, makaronach i olejach
  • Hurtownia jaj w Kielcach
  • Hurtownia makaronów w Kielcach
  • Hurtownia oleju spożywczego w Kielcach
  • Hurtownia spożywcza w Kielcach
  • Kontakt z Dawi

Ostatnie wpisy

Białko jaja kurzego – skład, struktura, właściwości03/04/2025
Jak przechowywać makaron, aby zachować jego świeżość i smak – kompleksowy przewodnik16/11/2024
Jajko w proszku – co to jest i jak je wykorzystać?16/11/2024
Wykonanie: Damian Stawski | 2023

ZADZWOŃ i zapytaj o ofertę

601 511 385

+41 369 26 62

Ostatnie wpisy

Białko jaja kurzego – skład, struktura, właściwości03/04/2025
Jak przechowywać makaron, aby zachować jego świeżość i smak – kompleksowy przewodnik16/11/2024
Jajko w proszku – co to jest i jak je wykorzystać?16/11/2024

Kategorie

  • Aktualności
  • Blog o jajach konsumpcyjnych
  • Blog o jajach, makaronach i olejach
  • Blog o makaronach

Dane kontaktowe

601 511 385
41 369 26 62
phudawi@gmail.com
Podziedziałek - Piątek
5:30 - 15: 00
Sobota
5:30-12:00