Wprowadzenie do jajek konsumpcyjnych
Są pożywne, na ogół niedrogie i można je stosować w różnych potrawach. Jaja konsumpcyjne – bo o nich mowa – są wartościowym produktem spożywczym pochodzenia zwierzęcego. Dokładniej, są to jaja ptactwa domowego – głównie kur i są przeznaczone do spożycia.
Jaja konsumpcyjne – wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Spożywanie jaj jest od wieków częścią ludzkiej diety, ponieważ są tak wszechstronne. Jajka konsumpcyjne to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Możesz je ugotować, usmażyć (np. jako omlet z różnymi składnikami, takimi jak ser czy warzywa), dodać do wypieków etc..
Jaja są bogate w białko i niezbędne składniki odżywcze. Są kompletnym białkiem, co oznacza, że zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych egzogennych aminokwasów. Jaja zawierają również witaminy A i D, żelazo, cholinę i luteinę. Są również dobrym źródłem witamin z grupy B. Zawierają również cholesterol, który jest niezbędny organizmowi do wytwarzania hormonów, witaminy D i innych ważnych substancji.
Jajka konsumpcyjne – skład
A teraz trochę danych. Jajka składają się z żółtka otoczonego białkiem. Białko jaja składa się w około 86% z wody i 12% białek (w tym 75% stanowi albumin, a 25% mucyn i globulin); żółtko zaś w ok. 50% składa się z wody, 31% stanowią tłuszcze (zwłaszcza lecytyny), 16% stanowią białka, a 1% to sole mineralne (wapń, żelazo i fosfor), także cholesterol i witaminy: A, B1 i B2.
Średnia masa jaja kurzego wynosi 58 gram (więcej o gramaturze jajek możesz przeczytać na naszej stronie).
Wartość energetyczna 100 g masy jajowej wynosi ok. 658 kJ (157 kcal).
Jaka jest różnica między jajkami surowymi a gotowanymi?
Gotowanie żywności to proces podgrzewania żywności, w całości lub w części, w celu zabicia bakterii, zmiany jego smaku i tekstury lub obu. Jajko konsumpcyjne można poddać obróbce termicznej poprzez smażenie, pieczenie, gotowanie czy podgrzewanie w kuchence mikrofalowej.
Jaja podczas obróbki termicznej nie tracą znacznie wartości odżywczych, natomiast daje gwarancję, że np. nie zarazimy się salmonellą, bowiem bakterie mogą znajdować się nie tylko na skorupce, ale również w środku jaja.
Surowe jaja zawierają awidynę, substancję która wiąże witaminę H (biotynę) i uniemożliwia jej przyswojenie przez organizm człowieka; po obróbce cieplnej nie ma już tego problemu.

Sama obróbka termiczna ma duże znaczenie dla przyswajalności jajek. Jajka ugotowane są o wiele lepiej trawione niż jajka surowe. Ponadto jest różnica pomiędzy jajami gotowanymi na miękko (półtwardo) oraz na twardo. Gotowanie na miękko zwiększa dostępność aminokwasów, a na twardo zmniejsza1 (jeśli nie wiesz ile czasu gotować jajka na miękko, to zapraszamy do zapoznania się oddzielnym wpisem).
Jak bezpiecznie przechowywać i obchodzić się z surowymi jajkami?
Wiele osób ma swoje przyzwyczajenia co do tego jak obchodzić się z jajkami po przyniesieniu ich do domu. Wiele osób je myje, przeciera, przechowuje w różnych miejscach, czy jednak wszystkie te czynności są prawidłowe? Poniżej kilka wskazówek jak przechowywać jajka z którymi warto się zapoznać:
- Nigdy nie myj jajek przed ich przechowywaniem.
- Przechowuj jajka w lodówce w oryginalnym kartoniku.
- Trzymaj jajka z dala od silnie pachnących potraw i surowego mięsa.
- Jajka gotuj od razu po zakupie lub przechowuj w lodówce do trzech tygodni.
Stosowanie powyższych zasad spowoduje, że jajka przez dłuższy czas zachowają świeżość i smak. Więcej o tym, jak i o innych rzeczach piszemy na naszym blogu. Opisujemy na nim sposoby na sprawdzenie świeżości jajka, odpowiadamy m.in. na takie pytania jak: czy jajka można mrozić albo czy można myć jajka?
Podsumowanie – hurtownia jaj
Jaja konsumpcyjne są ważną częścią zbilansowanej diety jak i nieodzownym składnikiem wielu dań, deserów i ciast. Dlatego takie firmy jak nasza hurtownia jaj DAWI, dbają o to by sklepy, restauracje, cukiernie czy szkoły i szpitale, zaopatrzone były w świeży produkt od sprawdzonych fermiarzy.
Zgodnie z wymogami, każde jajko posiada oznaczenie na skorupce, dzięki któremu wiadomo z jakiego chowu pochodzi oraz z której fermy. Oferujemy tylko jaja z polskich, sprawdzonych ferm, dzięki czemu mamy pewność ich świeżości i dobrej jakości.
Dbamy także o to, by każdy klient znalazł u nas coś dla siebie – oferujemy jaja w różnych rozmiarach oraz opakowaniach, od kur z różnych rodzajów chowu. Zaopatrujemy klientów na terenie Kielc jak i województwa Świętokrzyskiego.