DAWI | jaja, makarony, oleje
  • Start
  • Jajka
  • Makarony
  • Olej
  • Blog
    • O jajkach
    • O makaronach
    • O olejach
  • O nas
  • Kontakt
601 511 385
Zaktualizowano:13/11/2022
Blog o jajach konsumpcyjnych

Czy można myć jajka?

Tu jesteś DAWI > Blog o jajach, makaronach i olejach > Blog o jajkach > Czy można myć jajka?

Czy można myć jajka?
Zaktualizowano:13/11/2022
Blog o jajach konsumpcyjnych

Zgodnie ze standardami Unii Europejskiej skorupki jaj konsumpcyjnych nie mogą być myte na żadnym etapie produkcji czy dystrybucji. Dlatego ani producenci, ani pracownicy pakowalni nie myją skorupek jaj. Budzi to uzasadnione obawy klientów o ryzyko bakteriologiczne.

Czy zatem należy myć jajka? To pytanie zadaje sobie wiele osób, a odpowiedź nie zawsze jest jasna. W tym wpisie na blogu omówimy, kiedy powinno się myć jajka i czy rzeczywiście jest to konieczne. Przedstawimy również kilka wskazówek, jak prawidłowo myć jajka, jeśli zdecydujesz, że jest to coś, co chciałbyś zrobić!

Spis treści Zwiń
  1. Mycie jajek – czy można?
  2. Nie myj jajek przed schowaniem do lodówki
  3. Jak prawidłowo myć jajka
  4. Higiena podczas mycia jaj
  5. Jak sparzyć jajka?

Mycie jajek – czy można?

Jeśli jesteś taki jak większość ludzi, prawdopodobnie nie myjesz jajek przed ich jedzeniem. Czy zatem powinieneś myć jajka przed ich użyciem? To zależy od tego, jak zamierzasz je przyrządzić. Jeśli zamierzasz smażyć lub piec jajka, nie ma potrzeby ich myć. Wysoka temperatura zabije wszystkie bakterie, które się w nich znajdują. Bakterie salmonelli giną w temperaturze wyższej niż ok. 70oC. Jeśli jednak zamierzasz użyć jajek w daniu, w którym nie będą gotowane (np. sałatka, krem, kogel-mogel, majonez), ważne jest, by najpierw je umyć lub sparzyć. Dzieje się tak dlatego, że niższa temperatura nie zabije bakterii obecnych w jajkach, które mogłyby wywołać chorobę po ich spożyciu.

Nie myj jajek przed schowaniem do lodówki

Innym częstym pytaniem, jakie zadają sobie ludzie, jest to, czy powinno się myć jajka przed schowaniem ich do lodówki. Odpowiedź na to pytanie brzmi: NIE! Mycie jajek przed schowaniem ich do lodówki może spowodować, że będą się szybciej psuły. Dzieje się tak dlatego, że podczas mycia usuwa się naturalną powłokę ochronną, która znajduje się na skorupce. Powłoka ta pomaga utrzymać bakterie na zewnątrz i zapobiega przedostawaniu się wilgoci do środka, co w obu przypadkach może powodować szybkie psucie się jajek. Jeśli musisz umyć jajka przed schowaniem ich do lodówki, pamiętaj, by dokładnie osuszyć je czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem.

Przeczytaj również:  Oznaczenia na jajkach

Jak prawidłowo myć jajka

Jeśli zdecydujesz się na umycie jajek, musisz pamiętać o kilku rzeczach, by zrobić to prawidłowo. Po pierwsze, myjąc jajka używaj tylko zimnej wody. Gorąca woda może spowodować, że bakterie przenikną przez skorupkę i zanieczyszczą jajko znajdujące się w środku. Co więcej woda z kranu, której temperatura zwykle nie przekracza 40 stopni Celsjusza, może rozproszyć się wraz z bakteriami na inne produkty do spożycia albo zmywak. Po drugie, pamiętaj, by po umyciu dokładnie wysuszyć jajka. Bakterie rozwijają się w wilgotnym środowisku, dlatego ważne jest, by jajka były całkowicie suche przed ich przechowywaniem. Wreszcie, zaraz po osuszeniu przechowuj umyte jajka w lodówce. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak przechowywać jajka, zapraszamy na naszego bloga!

Higiena podczas mycia jaj

Podczas mycia jajek (ale nie tylko), nie zapominaj o higienie w kuchni. Naczynia oraz powierzchnie, które mają kontakt z surowymi i niemytymi jajkami, należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami. To samo tyczy się rąk!

Podsumowanie

Mamy nadzieję, że ten wpis pomógł rozwiać wątpliwości dotyczące tego, czy powinieneś myć jajka, czy nie! Pamiętaj, że jeśli zdecydujesz się je umyć, to później powinieneś dobrze je osuszyć przed schowaniem do lodówki. Dzięki za przeczytanie!

Jeśli masz jakieś uwagi lub spostrzeżenia, to podziel się nimi, w komentarzu poniżej  🙂

Pytania i odpowiedzi:

Jak sparzyć jajka?

Jajka zaraz po wyjęciu ich z lodówki należy sparzyć, czyli włożyć na chwilę do wrzątku lub polać je wrzątkiem. Dopiero o tym można rozbić skorupki.

Przeczytaj również:  Jak obrać świeże jajka by wyglądały ładnie?
Źródło

https://kuchnia.wp.pl/dlaczego-nie-wolno-myc-jajek-przed-wlozeniem-do-lodowki-zaskakujace-fakty-o-przechowywaniu-jajek-6612335704681408a
https://zdrowie.radiozet.pl/W-zdrowym-ciele/Zdrowe-zywienie/Zasady-zywienia/Jak-przygotowywac-jajka-by-uniknac-salmonelli

Poprzedni artykułCzy jajka można mrozić?6 jajek - czy można je zamrozić?Następny artykuł Czy makaron jest zdrowy?Czy makaron jest zdrowy? Makaron pełnoziarnisty w słoiku

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Ostatnie wpisy

Białko jaja kurzego – skład, struktura, właściwości03/04/2025
Jak przechowywać makaron, aby zachować jego świeżość i smak – kompleksowy przewodnik16/11/2024
Jajko w proszku – co to jest i jak je wykorzystać?16/11/2024

Popularne wpisy

Jak ugotować makaron – przydatne wskazówki1 comments
Jak przechowywać jajka? Sprawdź czy robisz to dobrze1 comments
Jak sprawdzić świeżość jajka1 comments

PHU DAWI

DAWI - jaja, makarony, oleje | logo

Czemu my?

Jesteśmy wiarygodnym dostawcą jaj, makaronów i olejów spożywczych z wieloletnim doświadczeniem, który zapewni terminowe dostawy oraz profesjonalną obsługę.

Kontakt

ul. Domaszowska 70
25-320 Kielce
601 511 385
41 369 26 62
phudawi@gmail.com
Pon. - Pt.: 5.30 - 15.00
Sob.: 5.30-12:00

Menu strony

  • Blog o jajach, makaronach i olejach
  • Hurtownia jaj w Kielcach
  • Hurtownia makaronów w Kielcach
  • Hurtownia oleju spożywczego w Kielcach
  • Hurtownia spożywcza w Kielcach
  • Kontakt z Dawi

Ostatnie wpisy

Białko jaja kurzego – skład, struktura, właściwości03/04/2025
Jak przechowywać makaron, aby zachować jego świeżość i smak – kompleksowy przewodnik16/11/2024
Jajko w proszku – co to jest i jak je wykorzystać?16/11/2024
Wykonanie: Damian Stawski | 2025

ZADZWOŃ i zapytaj o ofertę

601 511 385

+41 369 26 62

Ostatnie wpisy

Białko jaja kurzego – skład, struktura, właściwości03/04/2025
Jak przechowywać makaron, aby zachować jego świeżość i smak – kompleksowy przewodnik16/11/2024
Jajko w proszku – co to jest i jak je wykorzystać?16/11/2024

Kategorie

  • Aktualności
  • Blog o jajach konsumpcyjnych
  • Blog o jajach, makaronach i olejach
  • Blog o makaronach

Dane kontaktowe

601 511 385
41 369 26 62
phudawi@gmail.com
Podziedziałek - Piątek
5:30 - 15: 00
Sobota
5:30-12:00