Jajka konsumpcyjne są nieodłącznym składnikiem wielu domowych dań. Od zniesienia można przechowywać je do miesiąca, ale pewnie szukasz sposobu na przechowywanie jaj przez okres dłuższy niż typowe 28 dni? Przynajmniej tych których nie będziesz mógł użyć, zanim się zepsują.
Być może chcesz użyć tylko samych białek i nie chcesz, aby zmarnowały się żółtka?
W tym artykule dowiemy się, czy zamrażanie jajek jest bezpieczną i realną opcją. Podamy również wskazówki, jak prawidłowo je zamrozić!
Czy bezpiecznie jest zamrażać jaja?
Ogólnie rzecz biorąc, zamrażanie jajek kurzych jest bezpieczną i opłacalną opcją. Należy jednak pamiętać, że tylko niektóre rodzaje jajek mogą być mrożone.
Według Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) oraz amerykańskiego departamentu zdrowia (HHS), nigdy nie powinno się zamrażać surowych jaj w skorupkach.
Kiedy surowe jajka zamarzają, płyn znajdujący się w środku rozszerza się, co może spowodować pęknięcie skorupki. W rezultacie zawartość jajek może się zepsuć i istnieje ryzyko zakażenia bakteryjnego.
Ponadto mrożenie surowych jaj w skorupkach może negatywnie wpłynąć na ich konsystencję, ponieważ żółtka stają się gęste i żelowate – to może sprawić, że trudno będzie je wykorzystać np. podczas gotowania po rozmrożeniu.
Z podobnych powodów nie zaleca się zamrażania jajek ugotowanych na twardo lub na miękko – białka po rozmrożeniu mogą być gumowate lub wodniste i jajko będzie niezdatne do przygotowania.
Z drugiej strony gotowe potrawy jak np. jajecznica mogą być mrożone bez problemu. Dzieje się tak dlatego, że zostały one już ugotowane i zamrożenie ich nie wpłynie na nie w takim stopniu, jak na surowe jajka. Zamrażając jajecznicę, upewnij się, że całkowicie ostygła, zanim przełożysz ją do szczelnego pojemnika.
Podsumowując, mrożenie jajek jest bezpieczne, ale jest kilka rzeczy, o których powinieneś pamiętać. Surowe jajka w skorupkach nigdy nie powinny być mrożone, ponieważ może to spowodować zakażenie bakteryjne, i wpłynąć na ich konsystencję, natomiast jajka po wybiciu ze skorupek oraz gotowe potrawy już można mrozić. W dalszej części artykułu dowiesz się jak mrozić poszczególne formy jaj.
Jak mrozić jajka w różnej formie
Mrożenie całych jajek
Aby zamrozić całe jajka, zacznij od usunięcia skorupek, a następnie delikatnie je ubij, aż żółtka i białka całkowicie się połączą. Przelej masę do hermetycznego pojemnika i zamroź. Dla bezpieczeństwa i wygody opatrz każdy pojemnik etykietą z datą zamrożenia. Najlepiej, jeśli do pojemników wlejesz niewielką liczbę jaj i podpiszesz pojemniki. Czemu? Gdy będziesz potrzebować daną porcję jajek czy to do ciasta czy na jajecznicę będziesz mieć łatwe odmierzenie konkretnej porcji.
Zamrażanie żółtek
By zamrozić żółtka, należy je wpierw delikatnie ubić aż będą miały płynną konsystencję. Żółtka jaj można zamrażać same lub z odrobiną cukru czy soli, co pomoże je zakonserwować. Zamrażając żółtko, upewnij się, że znajduje się ono w czystym, szczelnym pojemniku. Opatrz pojemnik etykietą z liczbą żółtek i datą zamrożenia oraz informacją czy są same czy z dodatkiem soli czy cukru – ta informacja przyda się gdy będziecie chcieli je użyć po rozmrożeniu.
Zamrażanie białek
Podobnie jak żółtka, białka mogą być mrożone same lub z odrobiną soli. Zacznij od ubicia i oddzielenia białek od żółtek. Wlej każde pojedyncze białko do foremki na kostki lodu lub innego małego pojemnika, który jest bezpieczny do zamrażania. Opatrz pojemnik etykietą z datą. Ewentualnie zamrożone białko możesz przełożyć np. do szczelnych torebek z zapięciem strunowym.
Jak rozmrażać jajka?
Aby je rozmrozić, włóż zamrożone jajka na noc do lodówki. Możesz też rozmrozić surowe jajka pod zimną bieżącą wodą. Jeśli używasz surowych jaj, żółtek lub białek, powinny one zostać poddane obróbce termicznej w dniu rozmrożenia. Zmniejsza to ryzyko wystąpienia chorób przenoszonych drogą pokarmową.
Ugotowane jajka można odgrzewać w takiej postaci lub wykorzystać w przepisach, które wymagają użycia gotowanych jajek. Podczas odgrzewania upewnij się, że jajko osiągnie temperaturę 71°C, żeby zabić wszelkie bakterie, które mogą być w nim obecne.
Czy kiedykolwiek wcześniej mroziliście jajka? Jaki jest Twój ulubiony sposób na ich wykorzystanie? Dajcie nam znać w komentarzach poniżej!
Szukasz więcej artykułów takich jak ten? Zajrzyj na nasz blog o jajkach, gdzie znajdziesz więcej świetnych treści! Znajdziesz na nim np. artykuł o tym jak sprawdzić świeżość jajka!
Źródła