Nie zawsze, gdy gotujemy jajka na twardo czy miękko, zależy nam na ich wyglądzie. Gdy dodajemy jajka do pasty jajecznej, sałatki czy nawet gdy zamierzamy pokroić je na kanapkę, to nie skupiamy się na tym, aby skorupka schodziła bez problemu i jajko było ładnie obrane. Inaczej jest, gdy chcemy podać jajka na półmisku czy np. zrobić jajka faszerowane. Wówczas zależy nam, by jajka prezentowały się atrakcyjnie.
Niezależnie jednak od ich przeznaczenia kulinarnego, czasem zależy nam również na własnej wygodzie. Co zatem należy zrobić, by obieranie jajek nie było dla nas zmorą?
Sposób na łatwe obieranie jajek
Jajka kurze to pyszne i pożywne jedzenie, którym można się cieszyć na wiele różnych sposobów. Ale czasami ich obieranie może być wyzwaniem. Możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że nie wszystkie jajka ładnie się obierają. W rzeczywistości niektóre jajka są dość trudne do obrania bez rozdarcia delikatnego białka pod spodem. Jak obierać jajka i które jajka ładnie się obierają? Oto kilka wskazówek!
- Po pierwsze, użyj starszych jajek. Im świeższe jajko, tym trudniej będzie je obrać. Gdy jajko się starzeje, kieszeń powietrzna na jego tępym końcu powiększa się. To sprawia, że łatwiej jest włożyć palce lub łyżkę pod skorupkę i rozpocząć obieranie. Jeśli nie wiesz jak sprawdzić świeżość jajka, to zapraszamy zapoznania się z wpisem na naszym blogu.
- Po drugie, rozważ użycie innego rodzaju jajka. Jajka o grubszych skorupkach zwykle łatwiej obierać niż te o cieńszych.
- Możesz też dodać sól lub odrobinę octu czy soku z cytryny do wody, w której gotujesz jajka. Pomoże to stworzyć mikroskopijne pęknięcia w skorupce, dzięki czemu łatwiej będzie ci ją później usunąć. Niektórzy stosują inny trik: dodają łyżeczkę sody oczyszczonej do wody podczas gotowania jajek.
Jak gotować jajka, żeby łatwo się obierały?
Przede wszystkim wyjmij jajka z lodówki około pół godziny przez rozpoczęciem gotowania. Włóż jajka do garnka i postaw go na kuchence. Dopiero, gdy woda dojdzie do wrzenia, zacznij odmierzać czas. Aby uzyskać jajka na twardo, gotuj je przez 11 minut. Jeśli chcesz, żeby były ugotowane na miękko, gotuj przez 6 minut.
Kiedy będą gotowe, wyjmij je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i włóż do zimnej wody. To zatrzyma proces gotowania i sprawi, że będą łatwiejsze w obsłudze podczas obierania.
Jest jeszcze kilka rzeczy, o których należy pamiętać, obierając świeże jajka.
Jeśli masz problemy z rozpoczęciem obierania, rozbij delikatnie jajko dookoła jego środka, a następnie turlaj je między dłońmi, aż skorupka pęknie. Kiedy skorupka jest już popękana, zacznij obieranie od większego końca jajka, gdzie znajduje się woreczek powietrzny. Membrana znajdująca się pod skorupką powinna łatwo odpaść. Jeśli po obraniu skorupki okaże się, że wciąż są na niej kawałki skorupki przykleiły się do białka, użyj czystego palca lub łyżki, by je usunąć.
Jak ugotować jaka by ładnie się obierały? Druga metoda
- Umieść jajka w jednej warstwie w garnku z zimną wodą
- Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie wyłączyć ogień
- Pozostawić jaja na 12 minut
- Wyjąć z gorącej wody i umieścić w kąpieli lodowej na 1 minutę
- Obierz jajka pod zimną, bieżącą wodą
Mamy nadzieję, że te wskazówki pomogą ci ugotować idealne jajka, które łatwo obrać!
A czy Ty kiedykolwiek miałeś problem z obraniem jajka? Jakie masz wskazówki, aby obrane jajka wyglądały ładnie? Daj nam znać w komentarzach poniżej! Nie zapomnij też sprawdzić innych wpisów na naszym blogu o jajkach. Dzięki za przeczytanie!
Źródła:

Hurtownia jaj w Kielcach
Jesteśmy dystrybutorem jajek kurzych, makaronów i olejów spożywczych. Dostarczamy towar do klienta na terenie województwa Świętokrzyskiego jak i zapraszamy do naszej hurtowni spożywczej w Kielcach przy ul. Domaszowskiej 70.