Zgodnie ze standardami Unii Europejskiej skorupki jaj konsumpcyjnych nie mogą być myte na żadnym etapie produkcji czy dystrybucji. Dlatego ani producenci, ani pracownicy pakowalni nie myją skorupek jaj. Budzi to uzasadnione obawy klientów o ryzyko bakteriologiczne.
Czy zatem należy myć jajka? To pytanie zadaje sobie wiele osób, a odpowiedź nie zawsze jest jasna. W tym wpisie na blogu omówimy, kiedy powinno się myć jajka i czy rzeczywiście jest to konieczne. Przedstawimy również kilka wskazówek, jak prawidłowo myć jajka, jeśli zdecydujesz, że jest to coś, co chciałbyś zrobić!
Mycie jajek – czy można?
Jeśli jesteś taki jak większość ludzi, prawdopodobnie nie myjesz jajek przed ich jedzeniem. Czy zatem powinieneś myć jajka przed ich użyciem? To zależy od tego, jak zamierzasz je przyrządzić. Jeśli zamierzasz smażyć lub piec jajka, nie ma potrzeby ich myć. Wysoka temperatura zabije wszystkie bakterie, które się w nich znajdują. Bakterie salmonelli giną w temperaturze wyższej niż ok. 70oC. Jeśli jednak zamierzasz użyć jajek w daniu, w którym nie będą gotowane (np. sałatka, krem, kogel-mogel, majonez), ważne jest, by najpierw je umyć lub sparzyć. Dzieje się tak dlatego, że niższa temperatura nie zabije bakterii obecnych w jajkach, które mogłyby wywołać chorobę po ich spożyciu.
Nie myj jajek przed schowaniem do lodówki
Innym częstym pytaniem, jakie zadają sobie ludzie, jest to, czy powinno się myć jajka przed schowaniem ich do lodówki. Odpowiedź na to pytanie brzmi: NIE! Mycie jajek przed schowaniem ich do lodówki może spowodować, że będą się szybciej psuły. Dzieje się tak dlatego, że podczas mycia usuwa się naturalną powłokę ochronną, która znajduje się na skorupce. Powłoka ta pomaga utrzymać bakterie na zewnątrz i zapobiega przedostawaniu się wilgoci do środka, co w obu przypadkach może powodować szybkie psucie się jajek. Jeśli musisz umyć jajka przed schowaniem ich do lodówki, pamiętaj, by dokładnie osuszyć je czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem.
Jak prawidłowo myć jajka
Jeśli zdecydujesz się na umycie jajek, musisz pamiętać o kilku rzeczach, by zrobić to prawidłowo. Po pierwsze, myjąc jajka używaj tylko zimnej wody. Gorąca woda może spowodować, że bakterie przenikną przez skorupkę i zanieczyszczą jajko znajdujące się w środku. Co więcej woda z kranu, której temperatura zwykle nie przekracza 40 stopni Celsjusza, może rozproszyć się wraz z bakteriami na inne produkty do spożycia albo zmywak. Po drugie, pamiętaj, by po umyciu dokładnie wysuszyć jajka. Bakterie rozwijają się w wilgotnym środowisku, dlatego ważne jest, by jajka były całkowicie suche przed ich przechowywaniem. Wreszcie, zaraz po osuszeniu przechowuj umyte jajka w lodówce. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak przechowywać jajka, zapraszamy na naszego bloga!
Higiena podczas mycia jaj
Podczas mycia jajek (ale nie tylko), nie zapominaj o higienie w kuchni. Naczynia oraz powierzchnie, które mają kontakt z surowymi i niemytymi jajkami, należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami. To samo tyczy się rąk!
Podsumowanie
Mamy nadzieję, że ten wpis pomógł rozwiać wątpliwości dotyczące tego, czy powinieneś myć jajka, czy nie! Pamiętaj, że jeśli zdecydujesz się je umyć, to później powinieneś dobrze je osuszyć przed schowaniem do lodówki. Dzięki za przeczytanie!
Jeśli masz jakieś uwagi lub spostrzeżenia, to podziel się nimi, w komentarzu poniżej 🙂
Pytania i odpowiedzi:
Jak sparzyć jajka?
Jajka zaraz po wyjęciu ich z lodówki należy sparzyć, czyli włożyć na chwilę do wrzątku lub polać je wrzątkiem. Dopiero o tym można rozbić skorupki.
Źródło
https://kuchnia.wp.pl/dlaczego-nie-wolno-myc-jajek-przed-wlozeniem-do-lodowki-zaskakujace-fakty-o-przechowywaniu-jajek-6612335704681408a
https://zdrowie.radiozet.pl/W-zdrowym-ciele/Zdrowe-zywienie/Zasady-zywienia/Jak-przygotowywac-jajka-by-uniknac-salmonelli