DAWI | jaja, makarony, oleje
  • Start
  • Jajka
  • Makarony
  • Olej
  • Blog
    • O jajkach
    • O makaronach
    • O olejach
  • O nas
  • Kontakt
601 511 385
Zaktualizowano:17/03/2023
Blog o jajach konsumpcyjnych

Jak obrać świeże jajka by wyglądały ładnie?

Tu jesteś DAWI > Blog o jajach, makaronach i olejach > Blog o jajkach > Jak obrać świeże jajka by wyglądały ładnie?

Jak obrać świeże jajka by wyglądały ładnie?
Zaktualizowano:17/03/2023
Blog o jajach konsumpcyjnych

Nie zawsze, gdy gotujemy jajka na twardo czy miękko, zależy nam na ich wyglądzie. Gdy dodajemy jajka do pasty jajecznej, sałatki czy nawet gdy zamierzamy pokroić je na kanapkę, to nie skupiamy się na tym, aby skorupka schodziła bez problemu i jajko było ładnie obrane. Inaczej jest, gdy chcemy podać jajka na półmisku czy np. zrobić jajka faszerowane. Wówczas zależy nam, by jajka prezentowały się atrakcyjnie.

Niezależnie jednak od ich przeznaczenia kulinarnego, czasem zależy nam również na własnej wygodzie. Co zatem należy zrobić, by obieranie jajek nie było dla nas zmorą?

Spis treści Zwiń
  1. Sposób na łatwe obieranie jajek
  2. Jak gotować jajka, żeby łatwo się obierały?
  3. Jak ugotować jaka by ładnie się obierały? Druga metoda

Sposób na łatwe obieranie jajek

Jajka kurze to pyszne i pożywne jedzenie, którym można się cieszyć na wiele różnych sposobów. Ale czasami ich obieranie może być wyzwaniem. Możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że nie wszystkie jajka ładnie się obierają. W rzeczywistości niektóre jajka są dość trudne do obrania bez rozdarcia delikatnego białka pod spodem. Jak obierać jajka i które jajka ładnie się obierają? Oto kilka wskazówek!

  • Po pierwsze, użyj starszych jajek. Im świeższe jajko, tym trudniej będzie je obrać. Gdy jajko się starzeje, kieszeń powietrzna na jego tępym końcu powiększa się. To sprawia, że łatwiej jest włożyć palce lub łyżkę pod skorupkę i rozpocząć obieranie. Jeśli nie wiesz jak sprawdzić świeżość jajka, to zapraszamy zapoznania się z wpisem na naszym blogu.
  • Po drugie, rozważ użycie innego rodzaju jajka. Jajka o grubszych skorupkach zwykle łatwiej obierać niż te o cieńszych.
  • Możesz też dodać sól lub odrobinę octu czy soku z cytryny do wody, w której gotujesz jajka. Pomoże to stworzyć mikroskopijne pęknięcia w skorupce, dzięki czemu łatwiej będzie ci ją później usunąć. Niektórzy stosują inny trik: dodają łyżeczkę sody oczyszczonej do wody podczas gotowania jajek. 
Przeczytaj również:  Jajka konsumpcyjne: wartości odżywcze, zastosowania

Jak gotować jajka, żeby łatwo się obierały?

Przede wszystkim wyjmij jajka z lodówki około pół godziny przez rozpoczęciem gotowania. Włóż jajka do garnka i postaw go na kuchence. Dopiero, gdy woda dojdzie do wrzenia, zacznij odmierzać czas. Aby uzyskać jajka na twardo, gotuj je przez 11 minut. Jeśli chcesz, żeby były ugotowane na miękko, gotuj przez 6 minut.

Kiedy będą gotowe, wyjmij je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i włóż do zimnej wody. To zatrzyma proces gotowania i sprawi, że będą łatwiejsze w obsłudze podczas obierania.

Jest jeszcze kilka rzeczy, o których należy pamiętać, obierając świeże jajka.

Jeśli masz problemy z rozpoczęciem obierania, rozbij delikatnie jajko dookoła jego środka, a następnie turlaj je między dłońmi, aż skorupka pęknie. Kiedy skorupka jest już popękana, zacznij obieranie od większego końca jajka, gdzie znajduje się woreczek powietrzny. Membrana znajdująca się pod skorupką powinna łatwo odpaść. Jeśli po obraniu skorupki okaże się, że wciąż są na niej kawałki skorupki przykleiły się do białka, użyj czystego palca lub łyżki, by je usunąć.

Jak ugotować jaka by ładnie się obierały? Druga metoda

  1. Umieść jajka w jednej warstwie w garnku z zimną wodą
  2. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie wyłączyć ogień
  3. Pozostawić jaja na 12 minut
  4. Wyjąć z gorącej wody i umieścić w kąpieli lodowej na 1 minutę
  5. Obierz jajka pod zimną, bieżącą wodą

Mamy nadzieję, że te wskazówki pomogą ci ugotować idealne jajka, które łatwo obrać! 

A czy Ty kiedykolwiek miałeś problem z obraniem jajka? Jakie masz wskazówki, aby obrane jajka wyglądały ładnie? Daj nam znać w komentarzach poniżej! Nie zapomnij też sprawdzić innych wpisów na naszym blogu o jajkach. Dzięki za przeczytanie!

Przeczytaj również:  Jak długo gotować jajka na twardo, a ile na miękko?

Źródła:

Jak gotować jajka na twardo, żeby się dobrze obierały? 7 przydatnych wskazówek – Dziennik szefa | Przepisy.pl

Hurtownia jaj w Kielcach i dystrybucja w świętokrzyskim

Hurtownia jaj w Kielcach

Jesteśmy dystrybutorem jajek kurzych, makaronów i olejów spożywczych. Dostarczamy towar do klienta na terenie województwa Świętokrzyskiego jak i zapraszamy do naszej hurtowni spożywczej w Kielcach przy ul. Domaszowskiej 70.

Poprzedni artykułJak sprawdzić świeżość jajkaJak sprawdzić czy jajko jest świeże za pomocą zanurzenia w wodzie?Następny artykuł Czy jajka można mrozić?6 jajek - czy można je zamrozić?

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Ostatnie wpisy

Białko jaja kurzego – skład, struktura, właściwości03/04/2025
Jak przechowywać makaron, aby zachować jego świeżość i smak – kompleksowy przewodnik16/11/2024
Jajko w proszku – co to jest i jak je wykorzystać?16/11/2024

Popularne wpisy

Jak ugotować makaron – przydatne wskazówki1 comments
Jak przechowywać jajka? Sprawdź czy robisz to dobrze1 comments
Jak sprawdzić świeżość jajka1 comments

PHU DAWI

DAWI - jaja, makarony, oleje | logo

Czemu my?

Jesteśmy wiarygodnym dostawcą jaj, makaronów i olejów spożywczych z wieloletnim doświadczeniem, który zapewni terminowe dostawy oraz profesjonalną obsługę.

Kontakt

ul. Domaszowska 70
25-320 Kielce
601 511 385
41 369 26 62
phudawi@gmail.com
Pon. - Pt.: 5.30 - 15.00
Sob.: 5.30-12:00

Menu strony

  • Blog o jajach, makaronach i olejach
  • Hurtownia jaj w Kielcach
  • Hurtownia makaronów w Kielcach
  • Hurtownia oleju spożywczego w Kielcach
  • Hurtownia spożywcza w Kielcach
  • Kontakt z Dawi

Ostatnie wpisy

Białko jaja kurzego – skład, struktura, właściwości03/04/2025
Jak przechowywać makaron, aby zachować jego świeżość i smak – kompleksowy przewodnik16/11/2024
Jajko w proszku – co to jest i jak je wykorzystać?16/11/2024
Wykonanie: Damian Stawski | 2025

ZADZWOŃ i zapytaj o ofertę

601 511 385

+41 369 26 62

Ostatnie wpisy

Białko jaja kurzego – skład, struktura, właściwości03/04/2025
Jak przechowywać makaron, aby zachować jego świeżość i smak – kompleksowy przewodnik16/11/2024
Jajko w proszku – co to jest i jak je wykorzystać?16/11/2024

Kategorie

  • Aktualności
  • Blog o jajach konsumpcyjnych
  • Blog o jajach, makaronach i olejach
  • Blog o makaronach

Dane kontaktowe

601 511 385
41 369 26 62
phudawi@gmail.com
Podziedziałek - Piątek
5:30 - 15: 00
Sobota
5:30-12:00