DAWI | jaja, makarony, oleje
  • Start
  • Jajka
  • Makarony
  • Olej
  • Blog
    • O jajkach
    • O makaronach
    • O olejach
  • O nas
  • Kontakt
601 511 385
Zaktualizowano:17/03/2023
Blog o jajach konsumpcyjnych

Jajka konsumpcyjne: wartości odżywcze, zastosowania

Tu jesteś DAWI > Blog o jajach, makaronach i olejach > Blog o jajkach > jaja-konsumpcyjne

Jajka konsumpcyjne: wartości odżywcze, zastosowania
Zaktualizowano:17/03/2023
Blog o jajach konsumpcyjnych

Wprowadzenie do jajek konsumpcyjnych

Są pożywne, na ogół niedrogie i można je stosować w różnych potrawach. Jaja konsumpcyjne – bo o nich mowa – są wartościowym produktem spożywczym pochodzenia zwierzęcego. Dokładniej, są to jaja ptactwa domowego – głównie kur i są przeznaczone do spożycia.

Spis treści Zwiń
  1. Wprowadzenie do jajek konsumpcyjnych
  2. Jaja konsumpcyjne – wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
  3. Jajka konsumpcyjne – skład
  4. Jaka jest różnica między jajkami surowymi a gotowanymi?
  5. Jak bezpiecznie przechowywać i obchodzić się z surowymi jajkami?
  6. Podsumowanie – hurtownia jaj

Jaja konsumpcyjne – wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Spożywanie jaj jest od wieków częścią ludzkiej diety, ponieważ są tak wszechstronne. Jajka konsumpcyjne to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Możesz je ugotować, usmażyć (np. jako omlet z różnymi składnikami, takimi jak ser czy warzywa), dodać do wypieków etc..

Jaja są bogate w białko i niezbędne składniki odżywcze. Są kompletnym białkiem, co oznacza, że zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych egzogennych aminokwasów. Jaja zawierają również witaminy A i D, żelazo, cholinę i luteinę. Są również dobrym źródłem witamin z grupy B. Zawierają również cholesterol, który jest niezbędny organizmowi do wytwarzania hormonów, witaminy D i innych ważnych substancji.

Jajka konsumpcyjne – skład

A teraz trochę danych. Jajka składają się z żółtka otoczonego białkiem. Białko jaja składa się w około 86% z wody i 12% białek (w tym 75% stanowi albumin, a 25% mucyn i globulin); żółtko zaś w ok. 50% składa się z wody, 31% stanowią tłuszcze (zwłaszcza lecytyny), 16% stanowią białka, a 1% to sole mineralne (wapń, żelazo i fosfor), także cholesterol i witaminy: A, B1 i B2.

Przeczytaj również:  Czy można myć jajka?

Średnia masa jaja kurzego wynosi 58 gram (więcej o gramaturze jajek możesz przeczytać na naszej stronie).

Wartość energetyczna 100 g masy jajowej wynosi ok. 658 kJ (157 kcal).

Jaka jest różnica między jajkami surowymi a gotowanymi?

Gotowanie żywności to proces podgrzewania żywności, w całości lub w części, w celu zabicia bakterii, zmiany jego smaku i tekstury lub obu. Jajko konsumpcyjne można poddać obróbce termicznej poprzez smażenie, pieczenie, gotowanie czy podgrzewanie w kuchence mikrofalowej.

Jaja podczas obróbki termicznej nie tracą znacznie wartości odżywczych, natomiast daje gwarancję, że np. nie zarazimy się salmonellą, bowiem bakterie mogą znajdować się nie tylko na skorupce, ale również w środku jaja.

Surowe jaja zawierają awidynę, substancję która wiąże witaminę H (biotynę) i uniemożliwia jej przyswojenie przez organizm człowieka; po obróbce cieplnej nie ma już tego problemu.

Jajka kurze ugotowane na miękko
Jajka konsumpcyjne ugotowane na miękko

Sama obróbka termiczna ma duże znaczenie dla przyswajalności jajek. Jajka ugotowane są o wiele lepiej trawione niż jajka surowe. Ponadto jest różnica pomiędzy jajami gotowanymi na miękko (półtwardo) oraz na twardo. Gotowanie na miękko zwiększa dostępność aminokwasów, a na twardo zmniejsza1 (jeśli nie wiesz ile czasu gotować jajka na miękko, to zapraszamy do zapoznania się oddzielnym wpisem).

Jak bezpiecznie przechowywać i obchodzić się z surowymi jajkami?

Wiele osób ma swoje przyzwyczajenia co do tego jak obchodzić się z jajkami po przyniesieniu ich do domu. Wiele osób je myje, przeciera, przechowuje w różnych miejscach, czy jednak wszystkie te czynności są prawidłowe? Poniżej kilka wskazówek jak przechowywać jajka z którymi warto się zapoznać:

  • Nigdy nie myj jajek przed ich przechowywaniem.
  • Przechowuj jajka w lodówce w oryginalnym kartoniku.
  • Trzymaj jajka z dala od silnie pachnących potraw i surowego mięsa.
  • Jajka gotuj od razu po zakupie lub przechowuj w lodówce do trzech tygodni.
Przeczytaj również:  Jak długo gotować jajka na twardo, a ile na miękko?

Stosowanie powyższych zasad spowoduje, że jajka przez dłuższy czas zachowają świeżość i smak. Więcej o tym, jak i o innych rzeczach piszemy na naszym blogu. Opisujemy na nim sposoby na sprawdzenie świeżości jajka, odpowiadamy m.in. na takie pytania jak: czy jajka można mrozić albo czy można myć jajka?

Podsumowanie – hurtownia jaj

Jaja konsumpcyjne są ważną częścią zbilansowanej diety jak i nieodzownym składnikiem wielu dań, deserów i ciast. Dlatego takie firmy jak nasza hurtownia jaj DAWI, dbają o to by sklepy, restauracje, cukiernie czy szkoły i szpitale, zaopatrzone były w świeży produkt od sprawdzonych fermiarzy.

Zgodnie z wymogami, każde jajko posiada oznaczenie na skorupce, dzięki któremu wiadomo z jakiego chowu pochodzi oraz z której fermy. Oferujemy tylko jaja z polskich, sprawdzonych ferm, dzięki czemu mamy pewność ich świeżości i dobrej jakości. 

Dbamy także o to, by każdy klient znalazł u nas coś dla siebie – oferujemy jaja w różnych rozmiarach oraz opakowaniach, od kur z różnych rodzajów chowu. Zaopatrujemy klientów na terenie Kielc jak i województwa Świętokrzyskiego.

Źródło: 

  1. https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_od%C5%BCywianie/Jajka__gotowane_czy_surowe_Czy_warto_pi%C4%87_surowe_jajka_-a4790.html
  2. https://www.medonet.pl/zdrowie/pytania-do-lekarzy,czy-surowe-jajka-sa-grozne-dla-zdrowia-,porada,57049109.html
Poprzedni artykułCzy makaron jest zdrowy?Czy makaron jest zdrowy? Makaron pełnoziarnisty w słoikuNastępny artykuł Jaki kolor powinno mieć żółtko jajka? Czy kolor żółtka ma znaczenie?Czy kolor żółtka ma znaczenie? Pęknięte jajko z wylewającym się żółtkiem

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Ostatnie wpisy

Białko jaja kurzego – skład, struktura, właściwości03/04/2025
Jak przechowywać makaron, aby zachować jego świeżość i smak – kompleksowy przewodnik16/11/2024
Jajko w proszku – co to jest i jak je wykorzystać?16/11/2024

Popularne wpisy

Jak ugotować makaron – przydatne wskazówki1 comments
Jak przechowywać jajka? Sprawdź czy robisz to dobrze1 comments
Jak sprawdzić świeżość jajka1 comments

PHU DAWI

DAWI - jaja, makarony, oleje | logo

Czemu my?

Jesteśmy wiarygodnym dostawcą jaj, makaronów i olejów spożywczych z wieloletnim doświadczeniem, który zapewni terminowe dostawy oraz profesjonalną obsługę.

Kontakt

ul. Domaszowska 70
25-320 Kielce
601 511 385
41 369 26 62
phudawi@gmail.com
Pon. - Pt.: 5.30 - 15.00
Sob.: 5.30-12:00

Menu strony

  • Blog o jajach, makaronach i olejach
  • Hurtownia jaj w Kielcach
  • Hurtownia makaronów w Kielcach
  • Hurtownia oleju spożywczego w Kielcach
  • Hurtownia spożywcza w Kielcach
  • Kontakt z Dawi

Ostatnie wpisy

Białko jaja kurzego – skład, struktura, właściwości03/04/2025
Jak przechowywać makaron, aby zachować jego świeżość i smak – kompleksowy przewodnik16/11/2024
Jajko w proszku – co to jest i jak je wykorzystać?16/11/2024
Wykonanie: Damian Stawski | 2025

ZADZWOŃ i zapytaj o ofertę

601 511 385

+41 369 26 62

Ostatnie wpisy

Białko jaja kurzego – skład, struktura, właściwości03/04/2025
Jak przechowywać makaron, aby zachować jego świeżość i smak – kompleksowy przewodnik16/11/2024
Jajko w proszku – co to jest i jak je wykorzystać?16/11/2024

Kategorie

  • Aktualności
  • Blog o jajach konsumpcyjnych
  • Blog o jajach, makaronach i olejach
  • Blog o makaronach

Dane kontaktowe

601 511 385
41 369 26 62
phudawi@gmail.com
Podziedziałek - Piątek
5:30 - 15: 00
Sobota
5:30-12:00