Istnieje wiele różnych rodzajów chowu kur niosek, które stosuje się do produkcji jaj. Jajka z każdego z tych rodzajów można spotkać na półkach sklepowych, a jednym z nich są jaja z chowu ekologicznego.
Ekologiczny chów kur niosek
Ekologiczna hodowla kur niosek jest systemem chowu, w którym kurniki są zaprojektowane i wyposażone w taki sposób, aby umożliwić kurom swobodne poruszanie się po nich. Kury mają dostęp do świeżego powietrza i naturalnego środowiska oraz odpowiednio dużo miejsca na eksplorację. Jaja eko pochodzą od kur hodowanych w gospodarstwach ekologicznych, które muszą spełniać wiele wymogów określonych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz UE1. By móc sprzedawać jajka oznaczone jako eko, hodowla musi posiadać certyfikację odpowiedniego organu nadającego certyfikaty jako potwierdzenie spełnienia wymagań dotyczących produkcji jaj ekologicznych. Te wymagania to m.in.: zapewnienie zwierzętom dostępu do naturalnego środowiska, odpowiedniego poziomu higieny i hodowli bez użycia antybiotyków oraz stosowanie specjalnych pasz składających się z naturalnych składników. By otrzymać taki certyfikat, w gospodarstwie ekologicznym musi być spełnione wiele warunków dotyczących hodowli jak np. nadzór weterynarza lub innego specjalisty2.

Jaja ekologiczne wymagania
Jakie wymagania musi spełniać ekologiczna hodowla kur niosek? Musi ona przede wszystkim zapewnić odpowiednie warunki dla zwierząt. Kurom powinny być dostarczone naturalne pasze ekologiczne, pochodzące z gospodarstwa, a także spokojne i bezpieczne otoczenie. Hodowla musi również przestrzegać standardów dobrostanu zwierząt – chodzi o to, aby kury miały dostęp do świeżego powietrza oraz swobodny dostęp do pastwiska.
Producenci jaj ekologicznych muszą unikać praktyk takich jak przesiedlanie ptaków na duże odległości czy też okresowe wycinanie piór. Kury powinny mieć swobodny dostęp do naturalnego słońca, aby cieszyć się pełnią zdrowia i dobrego samopoczucia. Powinny mieć również dostęp do świeżej, naturalnej paszy (pasze z zakupu mogą stanowić tylko 20%3), tak aby mogły prawidłowo się odżywiać. Dodatkowo powinny mieć dostęp do wody pitnej i powietrza, które będzie oczyszczone ze szkodliwych substancji. Producentom jaj ekologicznych zaleca się stosowanie metod hodowlanych bez uboju ptaków oraz minimalizacja problemu chorobotwórczości poprzez stosowanie tradycyjnych metod leczenia. Dbanie o dobrostan ptaków jest ważną częścią produkcji jaj ekologicznych.
Dodatkowo w ferma ekologicznych nie wolno stosować klatek. Zwierzęta muszą mieć możliwość naturalnego zachowania tj. grzebania, kąpieli piaskowych, ścierania pazurów, wypoczywania w grzędach czy znoszenie jej w gniazdach. Kury w chowie ekologicznym w przeciwieństwie do wolnego wybiegu mogą odżywiać się w sposób całkowicie naturalny. W przypadku jajek ekologicznych ptaki są monitorowane przez profesjonalistów i kontrolowane pod kątem odpowiedniego żywienia i warunków bytowania. W chowie ekologicznym nie dopuszcza się stosowania weterynaryjnych produktów leczniczych i antybiotyków.
Po czym poznać, że jajka są z chowu ekologicznego?
Jaja z chowu ekologicznego są w handlu podwójnie oznakowane. Po pierwsze każde jajko powinno mieć na skorupce pieczątkę z kodem zaczynającym się od cyfry 0. Dodatkowo na opakowaniu jajek z chowu ekologicznego (tzw. wytłaczance) powinny pojawić się logo organizacji certyfikującej, a także numer identyfikacyjny producenta. Numer ten można sprawdzić w systemie informatycznym organizacji certyfikującej.
Źródła:
1. https://dziendobry.tvn.pl/zdrowie/zdrowe-odzywianie/czy-jajka-ekologiczne-sa-lepsze-od-zwyklych-da299240
2. https://odzywianie.wprost.pl/produkty/10515082/jaja-ekologiczne-vs-zwykle-roznice-oznaczenia-wartosci.html
3. https://www.rynek-rolny.pl/artykul/na-czym-polega-ekologiczna-hodowla-kur-i-produkcja-jaj.html?page=3
Hurtownia jaj w Kielcach
Jesteśmy dystrybutorem jajek konsumpcyjnych. Dostarczamy towar do klienta na terenie województwa Świętokrzyskiego jak i zapraszamy do naszej hurtowni spożywczej w Kielcach przy ul. Domaszowskiej 70. W swojej ofercie posiadamy jaja z chowu klatkowego, jaka z chowu ściółkowego oraz jaja z wolnego wybiegu.