Wolny wybieg jest jednym z systemów chowu kur. Kurze nioski mieszkają w kurnikach i mają dostęp do otwartego terenu i mogą się swobodnie poruszać. W przeciwieństwie do kur z chowu klatkowego, które są trzymane w klatkach, nioski żyjące na wolnym wybiegu mają większy dostęp do świeżego powietrza i słońca. Ptaki część dnia spędzają na wybiegu gdzie mogą grzebać w ziemi oraz swobodnie biegać, a drugą część – w kurniku.
Jako takie, jajka z wolnego wybiegu są uważane za bardziej ekologiczny i zdrowszy produkt ale czy jest tak na pewno?
Wolny wybieg a dobrostan kur
Oprócz wspomnianego dostępu kur do wybiegu i świeżego powietrza, kurniki na fermie muszą spełniać pewne wymagania. Po pierwsze musi znajdować się w nich odpowiednia ilość słomy pokrywający ponad 30% powierzchni podłoża1. Maksymalnie na 1m2 może przypadać dziewięć kur, a na każde 4m2 wybiegu może przypadać jedna kura, a maksymalna gęstość obsady nie może być w większa niż 2,5 tysiąca kur na 1 hektar powierzchni wybiegu2.

Czym karmione są kury z wolnego wybiegu?
Chów kur w tym przypadku zbliżony jest do klasycznej, wiejskiej hodowli. Kury nie spędzają całej doby w zamknięciu. Za dnia wypuszcza się je na zewnątrz, gdzie przechadzają się po trawie. Główna różnica pomiędzy kurami z wolnego wybiegu a takimi z chowu ściółkowego lub klatkowego polega na różnicy w karmie. Kury wolno biegające dostają paszę jak kury z innych rodzajów chowu, a ponadto mają możliwość spożywania naturalnego pożywienia na wybiegu.
Czy jajka z wolnego wybiegu są zdrowe?
Zdaniem niektórych ekspertów jajka od kur z wolnego wybiegu są o wiele zdrowsze niż jajka od kur hodowanych w klatkach. Twierdzą że kury, które mają dostęp do świeżego powietrza i słońca, produkują jajka bogatsze w białko. Ponadto dzięki temu, że mogą swobodnie się poruszać sprawia, że są mniej zestresowane.
Pojawiają się też głosy przeciwne, mówiące o zagrożeniach chowu na wolnym wybiegu oraz chowu ekologicznego. Badania miały wykazać, że jajka z chowu ekologicznego oraz wolnego wybiegu, a także te kupione od prywatnych gospodarstw mogą zawierać w sobie metale ciężkie. Dzieje się tak ponieważ kury oprócz paszy zjadają to co znajdzie się na wybiegu, a nieraz hodowle znajdują się np. w pobliżu ruchliwych dróg. Nie oznacza to, że takie jajka są niezdrowe ale, że taka hodowla może nieść ze sobą pewne zagrożenia3.
Czy faktycznie jaja od kur z wolnego wybiegu są zdrowsze? Otóż na wartości odżywcze jajek kurzych ma wpływ wiele czynników, ale sam rodzaj chowu nie ma wielkiego znaczenia. Wyniki badań przeprowadzonych przez Światowe Stowarzyszenie wiedzy Drobiarskiej w 2011 roku wykazały, że jajka od kur z wolnego wybiegu co prawda posiadały więcej beta-karotenu, ale zawartość witaminy A czy E, a także cholesterolu nie różniła się znacząco od jaj z chowu klatkowego3. Do podobnych wniosków doszli naukowcy z Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – za smak i jakość jaj odpowiada pasza4.
Jaja z wolnego wybiegu. Jak to wygląda w praktyce?
W Polsce według danych w 2021 roku, chów wolnowybiegowy stanowił zaledwie około 4% produkcji jaj1. Wpływ na to ma wiele czynników – z jednej strony zmieniające się oczekiwania konsumentów lansowane przez różne środowiska i media, a z drugiej regulacje prawne i wymagania stawiane producentom.
Niewątpliwie dostęp do wybiegu ma pozytywny wpływ na dobrostan ptactwa, które może przejawiać w większym stopniu naturalne zachowania. Niemniej jednak wolny wybieg ma swoje wady. Ptactwo takie jest bardziej narażone np. na ptasią grypę jak i ryzyko zagryzienia przez drapieżniki5. Hodowcy mają mniejszy wpływ na to co spożywają nioski, a to niesie zagrożenie spożycia przez nie np. trawy pokrytej smogiem albo skażonej wody.
Hodowla drobiu na wolnym wybiegu wiąże się z wyższym kosztem produkcji, a to przekłada się na wyższą ceną produktu w sklepie. Jednak system chowu nie przekłada się na wartości odżywcze jaj oraz ich smak.
Po czym poznać, że jajka są z wolnego wybiegu?
Każde jajko ma pieczątkę na skorupce, która informuje o tym, skąd pochodzi i jakie warunki panowały przy chowie kur. Jakim numerem oznaczone są jajka z wolnego wybiegu? Jajka z wolnego wybiegu są oznaczane kodem zaczynającym się od numeru „1” na skorupce. O tym jak oznaczane są jajka z innych systemów chowu dowiesz się z naszego bloga.
Źródła:
- https://linkleaders.prowly.com/168357-jaja-z-wolnego-wybiegu-jak-to-wyglada-w-praktyce
- https://www.prawo.pl/akty/dz-u-ue-l-2017-306-6,68983546.html
- https://kuchnia.wp.pl/uwazaj-na-jajka-z-wolnego-wybiegu-moga-byc-trujace-6616904847981088a
- https://www.o-kurczaki.pl/czy-sluszne-jest-twierdzenie-ze-chow-z-wolnego-wybiegu-to-niezawodny-system-produkcji/
- https://www.vencomaticgroup.com/pl/blog/systemy-wolnego-wybiegu-na-co-nale%C5%BCy-zwr%C3%B3ci%C4%87-uwag%C4%99-jako-hodowca-drobiu
Hurtownia jaj w Kielcach
Jesteśmy dystrybutorem jajek konsumpcyjnych. Dostarczamy towar do klienta na terenie województwa Świętokrzyskiego jak i zapraszamy do naszej hurtowni spożywczej w Kielcach przy ul. Domaszowskiej 70. W swojej ofercie posiadamy jaja z chowu klatkowego, jajka z chowu ściółkowego oraz jaja z wolnego wybiegu.