Co oznacza klasa jaj?
- Co oznacza klasa jaj?
- Wyróżnia się następujące podziały jaj kurzych:
- Kategoryzacja jaj kurzych
- Klasy jakości handlowej jaj:
- Ile waży jajko? Waga jajka kurzego klasy S, M, L i XL
- Klasyfikacja jaj według wagi:
- Co to jest zerówka?
- Jaka jest średnia waga jajka?
- Które jajka są większe M czy L?
- Czy klasa A jajek jest dobra?
Jest kilka sposób na klasyfikację jaj kurzych, a informacje o poszczególnych rodzajach klas znajdziemy zarówno na opakowaniu (np. wytłoczce) jak i na skorupce. Oznakowania jaj według poszczególnych klas daje informacje dla odbiorców, w tym konsumentów, co do ich jakości (świeżości, wagi czy pochodzenia).
Wyróżnia się następujące podziały jaj kurzych:
- podział ze względu na jakość
- klasyfikacja jaj według wagi
- podział jaj ze względu na rodzaj chowu
Kategoryzacja jaj kurzych
W Polsce obowiązuje m.in. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi ws jakości handlowej jaj kurzych, w którym to ustalone są klasy jakości handlowej jaj. Rozporządzenie wymienia trzy klasy: A, B i C, a spotkać się można jeszcze z klasą dodatkową A-ekstra.
Klasy jakości handlowej jaj:
- klasa A – jaja świeże;
- klasa B – jaja utrwalone lub drugiej klasy;
- klasa C – jaja nie sortowane, dla przemysłu.
Klasa A
Wg rozporządzenia do klasy A zalicza się świeże jajka konsumpcyjne, a te których komora powietrzna nie przekracza 4 mm wysokości w okresie 9 dni od zniesienia przez kurę uznaje się za „ekstra świeże”.
Klasa B
Do tej grupy zalicza się jajka utrwalone oraz inne spełniające minimalne wymagania określone w załączniku do owego rozporządzenia.
Klasa C
Do jaj klasy C zaliczane są jajka, które są niesortowane i przeznaczone do wykorzystania w przemyśle, bądź w przetwórstwie rolno-spożywczym, a także niespełniające wymagań minimalnych, które określone są dla klasy A lub B.
Minimalne wymagania w zakresie jakości handlowej jaj klasy A i B
Wyszczególnienie Wymagania klasy A Wymagania klasy B Skorupa o normalnym kształcie, czysta, nieuszkodzona, niemyta i nieczyszczona o normalnym kształcie, nieuszkodzona, dopuszcza się przybrudzoną Komora powietrzna nieruchoma, o wysokości nieprzekraczającej 6 mm o wysokości nieprzekraczającej 9 mm Białko przejrzyste, gęste, bez obcych ciał przejrzyste, bez obcych ciał Żółtko słabo widoczne, kuliste, przy obracaniu słabo ruchliwe, powracające do położenia centralnego, bez obcych ciał słabo widoczne, niewymagane w jajach utrwalonych wapnem, bez obcych ciał Tarcza zarodków niewidoczna niewidoczna Zapach swoisty, bez obcego zapachu swoisty, bez obcego zapachu Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi ws jakości handlowej jaj kurzych
Tak więc gdy wiemy, jakie są klasy i jaka jest między nimi różnica, spróbujmy uporządkować ich kategorie ze względu na rozmiary jaj.
Ile waży jajko? Waga jajka kurzego klasy S, M, L i XL
Wielkość jaj kurzych określamy oznaczeniami, jak ubrania i zależą one nie tylko od wielkości, ale także od wagi. Są to rozmiary od S do XL. Klasa wagowa to podział na kategorie małe (S), średnie (M) i duże (L). Wspomniane w poprzednim akapicie Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi definiuje również wartości graniczne wagi jaj klasy A. Jaja największe czyli XL mają wagę powyżej 73 gram. L-ki to jaja duże o gramaturze od 63 do 73 gram. Jajka średnie mają wagę pomiędzy 53, a 63 gramy, natomiast waga najmniejszych jajek (S) nie przekracza 53 gram.

Klasyfikacja jaj według wagi:
- XL – bardzo duże – >73 gramy
- L – duże 63-73 gramy
- M – średnie 53-63 gramy
- S małe < 53 gramy
Wielkość jajek nie ma żadnego wpływu ani na walory odżywcze ani też walory smakowe.
FAQ:
Co to jest zerówka?
Zwyczajowo używamy innej nomenklatury do określenia gramatury jajek. Tak jajka o największej gramaturze nazywamy potocznie „zerówkami”, a mniejsze odpowiednio „jedynkami”, dwójkami i trójkami.
W ofercie naszej hurtowni jaj posiadamy wszystkie dostępne na rynku wielkości jajek od najmniejszych S, do największych czyli XL. Wielkości S. M, L i XL uzależnione są od gramatury jaj. Oznaczenia wielkości należy szukać na opakowaniu.
Jaka jest średnia waga jajka?
Waga średniego jajka waha się pomiędzy 53, a 63 gramy.
Które jajka są większe M czy L?
Oznaczenie literowe odnosi się do wagi, a nie wielkości rozumianej jako obwód czy objętość i wg tej kategoryzacji jajka klasy L są cięższe.
Czy klasa A jajek jest dobra?
Klasa A oznacza jaja spożywcze, które jak najbardziej nadają się do konsumpcji. O jakości i składnikach jaj decyduje wiele czynników, które omawiane są na naszym blogu o jajkach.
Źródło:
- https://www.ppr.pl/rolnictwo/drobiarstwo/klasy-jaj-44502
- https://dd-24.pl/pl/n/9
- https://bonavita.pl/budowa-jaja-kurzego-obrot-towarowy-oraz-odpowiednie-warunki-przechowywania
- https://www.biznesfinder.pl/poradnik/rolnictwo-i-lesnictwo/jak-klasyfikujemy-jajka-kurze-129525
- https://kotlinanatury.pl/od-najmniejszego-do-najwiekszego/
- https://joblife.pl/produkcja/ile-wazy-jajko/
- https://www.gov.pl/web/wijhars-olsztyn/jakosc-handlowa-produktow-po-ktore-siegamy-tuz-przed-swietami-wielkanocnymi