DAWI | jaja, makarony, oleje
  • Start
  • Jajka
  • Makarony
  • Olej
  • Blog
    • O jajkach
    • O makaronach
    • O olejach
  • O nas
  • Kontakt
601 511 385
Zaktualizowano:16/04/2023
Blog o jajach konsumpcyjnych

Klasa jaj kurzych i kategoryzacja ze względu na wagę jajka

Tu jesteś DAWI > Blog o jajach, makaronach i olejach > Blog o jajkach > Wielkości jajek

Klasa jaj kurzych i kategoryzacja ze względu na wagę jajka
Zaktualizowano:16/04/2023
Blog o jajach konsumpcyjnych

Co oznacza klasa jaj?

Spis treści Zwiń
  1. Co oznacza klasa jaj?
  2. Wyróżnia się następujące podziały jaj kurzych:
  3. Kategoryzacja jaj kurzych
  4. Klasy jakości handlowej jaj:
  5. Ile waży jajko? Waga jajka kurzego klasy S, M, L i XL
  6. Klasyfikacja jaj według wagi:
  7. Co to jest zerówka?
  8. Jaka jest średnia waga jajka?
  9. Które jajka są większe M czy L?
  10. Czy klasa A jajek jest dobra?

Jest kilka sposób na klasyfikację jaj kurzych, a informacje o poszczególnych rodzajach klas znajdziemy zarówno na opakowaniu (np. wytłoczce) jak i na skorupce. Oznakowania jaj według poszczególnych klas daje informacje dla odbiorców, w tym konsumentów, co do ich jakości (świeżości, wagi czy pochodzenia).

Wyróżnia się następujące podziały jaj kurzych:

  • podział ze względu na jakość
  • klasyfikacja jaj według wagi
  • podział jaj ze względu na rodzaj chowu

Kategoryzacja jaj kurzych

W Polsce obowiązuje m.in. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi ws jakości handlowej jaj kurzych, w którym to ustalone są klasy jakości handlowej jaj. Rozporządzenie wymienia trzy klasy: A, B i C, a spotkać się można jeszcze z klasą dodatkową A-ekstra.

Klasy jakości handlowej jaj:

  • klasa A – jaja świeże;
  • klasa B – jaja utrwalone lub drugiej klasy;
  • klasa C – jaja nie sortowane, dla przemysłu.

Klasa A

Wg rozporządzenia do klasy A zalicza się świeże jajka konsumpcyjne, a te których komora powietrzna nie przekracza 4 mm wysokości w okresie 9 dni od zniesienia przez kurę uznaje się za „ekstra świeże”.

Klasa B

Do tej grupy zalicza się jajka utrwalone oraz inne spełniające minimalne wymagania określone w załączniku do owego rozporządzenia.

Przeczytaj również:  Czy można myć jajka?

Klasa C

Do jaj klasy C zaliczane są jajka, które są niesortowane i przeznaczone do wykorzystania w przemyśle, bądź w przetwórstwie rolno-spożywczym, a także niespełniające wymagań minimalnych, które określone są dla klasy A lub B.

Minimalne wymagania w zakresie jakości handlowej jaj klasy A i B

WyszczególnienieWymagania klasy AWymagania klasy B
Skorupao normalnym kształcie, czysta, nieuszkodzona, niemyta i nieczyszczonao normalnym kształcie, nieuszkodzona, dopuszcza się przybrudzoną
Komora powietrznanieruchoma, o wysokości nieprzekraczającej 6 mmo wysokości nieprzekraczającej 9 mm
Białkoprzejrzyste, gęste, bez obcych ciałprzejrzyste, bez obcych ciał
Żółtkosłabo widoczne, kuliste, przy obracaniu słabo ruchliwe, powracające do położenia centralnego, bez obcych ciałsłabo widoczne, niewymagane w jajach utrwalonych wapnem, bez obcych ciał
Tarcza zarodkówniewidocznaniewidoczna
Zapachswoisty, bez obcego zapachuswoisty, bez obcego zapachu
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi ws jakości handlowej jaj kurzych

Tak więc gdy wiemy, jakie są klasy i jaka jest między nimi różnica, spróbujmy uporządkować ich kategorie ze względu na rozmiary jaj.

Ile waży jajko? Waga jajka kurzego klasy S, M, L i XL

Wielkość jaj kurzych określamy oznaczeniami, jak ubrania i zależą one nie tylko od wielkości, ale także od wagi. Są to rozmiary od S do XL. Klasa wagowa to podział na kategorie małe (S), średnie (M) i duże (L). Wspomniane w poprzednim akapicie Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi definiuje również wartości graniczne wagi jaj klasy A. Jaja największe czyli XL mają wagę powyżej 73 gram. L-ki to jaja duże o gramaturze od 63 do 73 gram. Jajka średnie mają wagę pomiędzy 53, a 63 gramy, natomiast waga najmniejszych jajek (S) nie przekracza 53 gram.

Jajko kurze jest ważone by określić jego klasę

Klasyfikacja jaj według wagi:

  • XL – bardzo duże – >73 gramy
  • L – duże 63-73 gramy
  • M – średnie 53-63 gramy
  • S małe < 53 gramy
Przeczytaj również:  Chów klatkowy – co to jest

Wielkość jajek nie ma żadnego wpływu ani na walory odżywcze ani też walory smakowe.

FAQ:

Co to jest zerówka?

Zwyczajowo używamy innej nomenklatury do określenia gramatury jajek. Tak jajka o największej gramaturze nazywamy potocznie „zerówkami”, a mniejsze odpowiednio „jedynkami”, dwójkami i trójkami.

W ofercie naszej hurtowni jaj posiadamy wszystkie dostępne na rynku wielkości jajek od najmniejszych S, do największych czyli XL. Wielkości S. M, L i XL uzależnione są od gramatury jaj. Oznaczenia wielkości należy szukać na opakowaniu.

Jaka jest średnia waga jajka?

Waga średniego jajka waha się pomiędzy 53, a 63 gramy.

Które jajka są większe M czy L?

Oznaczenie literowe odnosi się do wagi, a nie wielkości rozumianej jako obwód czy objętość i wg tej kategoryzacji jajka klasy L są cięższe.

Czy klasa A jajek jest dobra?

Klasa A oznacza jaja spożywcze, które jak najbardziej nadają się do konsumpcji. O jakości i składnikach jaj decyduje wiele czynników, które omawiane są na naszym blogu o jajkach.

Źródło:

  • https://www.ppr.pl/rolnictwo/drobiarstwo/klasy-jaj-44502
  • https://dd-24.pl/pl/n/9
  • https://bonavita.pl/budowa-jaja-kurzego-obrot-towarowy-oraz-odpowiednie-warunki-przechowywania
  • https://www.biznesfinder.pl/poradnik/rolnictwo-i-lesnictwo/jak-klasyfikujemy-jajka-kurze-129525
  • https://kotlinanatury.pl/od-najmniejszego-do-najwiekszego/
  • https://joblife.pl/produkcja/ile-wazy-jajko/
  • https://www.gov.pl/web/wijhars-olsztyn/jakosc-handlowa-produktow-po-ktore-siegamy-tuz-przed-swietami-wielkanocnymi
Poprzedni artykułJajka kurze - składniki odżywcze, właściwości, zastosowanieWartości. budowa i składniki jajek kurzychNastępny artykuł Jaja z chowu ekologicznegoJajka kurze z chowu ekologicznego leżące na ściółce.

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Ostatnie wpisy

Białko jaja kurzego – skład, struktura, właściwości03/04/2025
Jak przechowywać makaron, aby zachować jego świeżość i smak – kompleksowy przewodnik16/11/2024
Jajko w proszku – co to jest i jak je wykorzystać?16/11/2024

Popularne wpisy

Jak ugotować makaron – przydatne wskazówki1 comments
Jak przechowywać jajka? Sprawdź czy robisz to dobrze1 comments
Jak sprawdzić świeżość jajka1 comments

PHU DAWI

DAWI - jaja, makarony, oleje | logo

Czemu my?

Jesteśmy wiarygodnym dostawcą jaj, makaronów i olejów spożywczych z wieloletnim doświadczeniem, który zapewni terminowe dostawy oraz profesjonalną obsługę.

Kontakt

ul. Domaszowska 70
25-320 Kielce
601 511 385
41 369 26 62
phudawi@gmail.com
Pon. - Pt.: 5.30 - 15.00
Sob.: 5.30-12:00

Menu strony

  • Blog o jajach, makaronach i olejach
  • Hurtownia jaj w Kielcach
  • Hurtownia makaronów w Kielcach
  • Hurtownia oleju spożywczego w Kielcach
  • Hurtownia spożywcza w Kielcach
  • Kontakt z Dawi

Ostatnie wpisy

Białko jaja kurzego – skład, struktura, właściwości03/04/2025
Jak przechowywać makaron, aby zachować jego świeżość i smak – kompleksowy przewodnik16/11/2024
Jajko w proszku – co to jest i jak je wykorzystać?16/11/2024
Wykonanie: Damian Stawski | 2025

ZADZWOŃ i zapytaj o ofertę

601 511 385

+41 369 26 62

Ostatnie wpisy

Białko jaja kurzego – skład, struktura, właściwości03/04/2025
Jak przechowywać makaron, aby zachować jego świeżość i smak – kompleksowy przewodnik16/11/2024
Jajko w proszku – co to jest i jak je wykorzystać?16/11/2024

Kategorie

  • Aktualności
  • Blog o jajach konsumpcyjnych
  • Blog o jajach, makaronach i olejach
  • Blog o makaronach

Dane kontaktowe

601 511 385
41 369 26 62
phudawi@gmail.com
Podziedziałek - Piątek
5:30 - 15: 00
Sobota
5:30-12:00